Google; Sunucularını Türkiye’ye Getirmeye Hazırlanıyor!

Google; Sunucularını Türkiye’ye Getirmeye Hazırlanıyor!

Türk Telekom'la Anlaşma Sağlayan Google; Sunucularını Türkiye'ye Getirmeye Hazırlanıyor


Google tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre, firma Türkiye'deki Android telefonlara artık uygulama lisansı vermeyecekti. Dünya devi firmanın yeni atılımı ise, Google'ın sunucularının Türkiye'ye yerleşmesi için önemli bir adım niteliği taşıyor. ABD menşeili olan Google, Türk Telekom ile imzaladığı anlaşmayla 2020 itibariyle sunucularını Türkiye'ye taşıyacak. Bu önemli anlaşmanın detayları haberimizin devamında.

2020 Yılında 8 Merkezde Google Sunucuları Kurulacak

Geçtiğimiz günlerde ABD'li teknoloji devi Google'dan yapılan açıklama gündemde bomba etkisi yarattı. Rekabet Kurumu tarafından kesilen ceza sonrasında alınan karara göre Google, artık Türkiye'de piyasaya sürülen Android telefonlara uygulama lisansı sunmayacaktı. Bu haberin etkileri devam ederken, Google'ın yeni bir atılımla gündeme gelmesi uzun sürmedi.

Facebook sunucularını Türkiye'ye getirmek için altyapı çalışması içerisinde olan Türk Telekom, Google ile 16 Aralık Pazartesi günü bir anlaşma imzaladı. Taraflar arasında imzalanan bu anlaşmayla Google sunucuları 2020 yılı itibariyle Türkiye'ye gelecek.

Türk Telekom tarafından başlatılan teknik inceleme sürecinde, Google sunucularının 8 farklı merkeze kurulacağı öngörülüyor. Bu merkezlere kurulumlar ise 2020 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşecek. Anlaşmanın içeriğine göre, 2020 yılı içerisinde Türkiye'deki internet trafiğinin yarısı kurulacak bu sunucular üzerinden yönetilecek. 2020 yılı sonrasındaysa bu oranın %80'e çıkması hedefleniyor.

Facebook Sunucularının %60'ı Türkiye'ye Geldi

İnternet kullanıcılarının Facebook, Instagram, WhatsApp ve Facebook Messenger gibi servislere daha hızlı ulaşabilmesini sağlamak amacıyla Türk Telekom ile Facebook arasında da bir anlaşmaya imza atılmıştı. İstanbul'un Ataköy semtinde devreye alınmaya başlanan Facebook sunucuları da Google sunucuları gibi 8 farklı merkeze kurulacak. Türkiye'deki Facebook trafiğinin yaklaşık %60'ı kurulan bu sunucular üzerinden yönetilmeye başlandı.

Sunucuların Türkiye'ye Gelmesinin Avantajları Nedir?

Türk Telekom'un Google ve Facebook ile yaptığı anlaşmalar sonucunda kurulan bu sunucuların sağlayacağı avantajlar ise;

  • Türkiye'de bulunan internet kullanıcıları Google ve Facebook erişimlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecekler.
  • Kullanıcılar platformlara ve platformların servislerine minimum gecikmeli bağlanabilecekler.
  • Yurtdışı kaynaklı olan siber saldırılardaki riskler büyük oranda azaltılmış olacak.
  • Uzun vadede Türkiye'deki internet kullanıcılarının bilgilerinin daha az dışarıya çıkmasının sağlanacak olmasıdır.

Tüm bu avantajlarla birlikte, Türkiye'deki internet kullanıcıları daha kaliteli bir internet deneyimi elde edebilecekler.